Notícies

Conferència Carme Rubio

Dijous 29 de juny a les 7 de la tarda al MEV, Conferència "De faules i bestiaris" a càrrec de Carme Rubio, professora i investigadora.


L’origen de les faules i bestiaris és molt reculat en el temps. A Grècia, Isop va posar per escrit un recull de faules en el segle VII a.C, però devien ser molt més antigues. Aquesta classe d’obres, que no distingia entre la descripció de l’animal i el seu simbolisme, de ben segur que va ser molt útil per als artistes que havien de representar animals reals i fantàstics. A la literatura catalana, bestiaris, faules i contes d’animals sempre han tingut una gran acceptació i comptem amb exemples magnífics des del Llibre de les bèsties (1288-1289) de Llull fins als nostres dies.

https://museuartmedieval.cat/mev/activitats/de-faules-i-bestiaris/

26 jun 2023
Més informació

Dilluns 12 de juny a Sant Cugat, Conferència de cloenda: La genealogia de Lluïsa Denis Reverter, a càrrec de Juan Carlos Rodriguez Esteban, a l'Aula de Difusió de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Conferència de cloenda: La genealogia de Lluïsa Denis Reverter

12 Juny 2023 18:30 – 20:00
Lloc: Aula de Difusió de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Carrer de Jaume I 33, Sant Cugat del Vallès, Catalunya, España
Categoria: Conferències

Ponent: Juan Carlos Rodríguez Esteban, doctor en Química per la UB i doctor en Traducció, Gènere i Estudis culturals per la UVic-UCC, també membre col·laborador del grup de recerca TEXLICO de la UVic-UCC.

Més informació en aquest article.

12 jun 2023
Més informació
Exposició commemorativa Fidel Bofill

Inauguració de l'exposició commemorativa Fidel Bofill "10 any, 10 quadres"


Dijous 26 de maig a les 7 de la tarda, al Temple Romà de Vic, s'inaugurarà l'Exposició commemorativa Fidel Bofill "10 anys, 10 quadres".

L'exposició es podrà visitar fins al 9 de juliol.

Horari:
           Matí: de dimarts a dissabte de 11 a 13 h.
          Tarda: de dimarts a diumenge de 18 a 20 h.


 

26 mai 2023
Més informació
Conferència AAO

Conferència "Una relació inevitable per a un poeta: Santiago Rusiñol i l'astronomia" a càrrec del Dr. Juan Carlos Rodríguez Esteban al local social de l'Agrupació Astronòmica d'Osona.

Dimarts 23 de maig, a les 8 del vespre, al local social de l'Agrupació Astronòmica d'Osona (Carrer del Pare Xifrè, 1 de Vic), conferència "Una relació inevitable per a un poeta: Santiago Rusiñol i l'astronomia" a càrrec del Dr. Juan Carlos Rodríguez Esteban, Doctor en Química per la Universitat de Barcelona; Màster en Química Industrial per la Universitat de Tarragona i Doctor en Traducció i Estudis Culturals, Tesi sobre Santiago Rusiñol. Universitat de Vic
 

09 mai 2023
Més informació

La Fundació Miquel Martí i Pol ens convida a participar a les properes activitats

Ds. 29/04 - 10.30 h
Ruta literària Miquel Martí i Pol. Oberta a tothom amb inscripció prèvia. Lloc de trobada: plaça Verdaguer. Guiatge: Marta Marichalar.
 Ds. 6/5 - 10.15 i 12 h
Primer dissabte de mes: visita comentada a la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol. Inscripció prèvia.
Dium. 7/5 - 12 h
Lectura de textos de Miquel Martí i Pol i Joan Vinyoli amb vermut a les terrasses de la Fundació.
Ds. 20/5 - 10.30 h
Tercer dissabte de mes: sessió de Tirescape Miquel Martí i Pol i Roda de Ter. Reserveu la vostra plaça!                               

                        

25 abr 2023
Més informació
Batecs de vida. Jordi Granero.

Dia 15 d’abril, a les 12 h. al Temple Romà de Vic, Inauguració de l’exposició Batecs de vida (fotografia) de Jordi Granero

Jordi Granero ha anat confegint, amb dedicació, sensibilitat i consistència una obra de gran precisió tècnica, en la que es pot apreciar una gran cura per la llum i la composició. Ha treballat en diverses sèries fotogràfiques – Castellers, Madrid, Camí de Santiago, Setmana Santa a Tarragona entre d’altres- a través de les quals ha anat explorant el valor expressiu tant dels espais com de les persones. Les fotografies urbanes, tant d’interiors com d’exteriors, responen a una mirada general on la llum i la geometria dels elements arquitectònics esdevenen protagonistes, en paral·lel amb la vivesa de l’activitat del carrer. «Sempre buscant la persona», tal com manifesta el mateix fotògraf, il·lustra perfectament la importància de l’element humà i dels retrats en la seva obra.

15 abr 2023
Més informació
Exposició temporal Bèsties.

Inauguració de l'exposició temporal Bèsties. Els animals en l'art medieval del MEV

L'exposició s'inaugurarà al públic general el proper dijous 30 de març i s'estendrà fins el 17 de desembre. 

El Patronat d'Estudis Osonencs organitzarem una visita pels socis a la segona quinzena d'abril.

30 mar 2023
Més informació
Dia Mundial Poesia 2023

Dia Mundial de la Poesia 2023: Acte dedicat al Rector de Vallfogona, Miquel Martí i Pol i Anna Dodas i Noguer

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, els Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central celebraran un acte de commemoració a la figura del Rector de Vallfogona i també a les figures de Miquel Martí i Pol i d’Anna Dodas i Noguer a la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic.

Lloc: A la sala d'actes U d'octubre de la Biblioteca Pilarin Bayès de Vic
Dia: 21 de març
Hora: 12 del migdia

21 mar 2023
Més informació

El passat 7 de març 2023 va tenir lloc al Temple Romà l'Assemblea General ordinària de Socis del Patronat d'Estudis Osonencs

El passat dimarts 7 de març va tenir lloc al Temple Romà, seu social de l'associació, l'Assemblea General ordinària de Socis del Patronat d'Estudis Osonencs, convocada per la Junta Rectora a la reunió del 7 de febrer.

Resum de l'acte.
1. Es va aprovar per unanimitat l'acta de l'assemblea del 2022

2. Es va presentar i aprovar per unanimitat els comptes de l'exercici 2022 amb un resultat de -7.475,14 €
3. Es va presentar i aprovar per unanimitat el pressupost de l'any 2023 en curs que preveu un resultat negatiu.
S'acordà autoritzar a la Junta Rectora a estudiar, i aplicar si s'escau, formes per rendibilitzar més l'ús del Temple Romà,  la cerca d'ingressos alternatius, i altres ajuts públics o privats entre altres.

4. Es va presentar un resum de les activitats i projectes de l'any 2022. S'han fet un total de 50 activitats, s'han dut a terme les intervencions d'urgència al Temple Romà i al Palau dels Montcada, s'ha publicat un llibre de la col·lecció Osona a la butxaca i la revista Ausa.
El resum detallat es podrà consultar a la revista Ausa número 190.
5. Es va presentar la previsió d'activitats i projectes per l'any 2023 que preveu potenciar les sortides culturals pels socis i la coorganització d'actes amb altres centres d'estudis i entitats.
                      S'aprovaren per unanimitat el resum d'activitats del 2022 i els projectes previstos per l'any 2023, . 

6. A proposta de la Junta Rectora s'aprovà per unanimitat l'import de les quotes de soci del Patronat per l'any 2023 que es procediran a cobrar a partir del 20 de març:
            Socis Institucionals:     250 €
            Socis Protectors:         125 €
            Socis Numeraris:           90 €
            Socis C:                         55 €
            Socis Júnior<36 anys    46 € 
Es recorda que, d'acord amb la legislació vigent, aquests imports tenen es poden desgravar fins a un 80% de l'IRPF.               .


7. Al torn obert de paraules el President informà de l'òbit de Ricard Torrents i Bertrana, Membre de Mèrit del Patronat d'Estudis Osonencs, fundador de la Universitat de Vic, gran estudiós de Verdaguer, traductor, escriptor, compromès amb el País i amb la causa de la seva llibertat. L'Assemblea lamenta la trista notícia de la seva mort i vol transmetre el més sentit condol a tota la seva família i amics.


 

 

08 mar 2023
Més informació

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats