Església Romànica de Sant Esteve de Vinyoles

Sant Esteve Vinyoles

Església Romànica Sant Esteve (Vinyoles)

L'Església de Sant Esteve de Vinyoles és documentada des de mitjan segle X i consta que fou renovada i consagrada al voltant de l'any 1106.

El temple ha sofert modificacions al llarg del temps, tot i que encara se'n conserva l'estructura primitiva, formada per una nau amb cimbori allargat, un absis a llevant i una posterior annexió d'altars laterals. És probable també que disposés d'un campanar, però no s'ha aclarit encara quina hauria estat la causa de la seva mutilació.

A les acaballes del segle XIX es va restaurar, s'hi va afegir una capella del Santíssim i va intentar recuperar la seva personalitat romànica primitiva, eliminant-ne alguns elements, com postissos i altres afegits.

Jacint Verdaguer va ser vicari i regent de la parròquia de Sant Esteve de Vinyoles del 1871 al 1873. Són documentades les mostres d'estima entre el poble de Vinyoles i Verdaguer, que durant la seva estada va embastar el genial poema de L'Atlàntida i va conrear la poesia mística.

 

Esglèsia romànica Sant Esteve

Localització Església Romànica St. Esteve (Vinyoles)



.

Més endavant, el Patronat d'Estudis Osonencs, sempre amatent a conservar la memòria viva del poeta, va impulsar el projecte La Protecció dels Llocs Verdaguerians entre el 1968 i el 1969, impulsat per l'advocat Joan Anglada i Vilardebó, que va recuperar dos espais: l'església de Sant Esteve de Vinyoles i la Font del Desmai.

El temple finalment es va adjudicar al Patronat per a la seva restauració l'any 1972. Les obres van començar a l'agost del 1974 i el 27 de juny del 1976 es va inaugurar. Només un any després va esdevenir el lloc idoni per retre un homenatge a Verdaguer, amb motiu del 75è aniversari de la seva mort i del centenari de L'Atlàntida. 

D'aleshores ençà, l'Església ha esdevingut seu de jornades verdaguerianes i culturals promogudes pel Patronat d'Estudis Osonencs i per l'Associació de Pessebristes de Vinyoles d'Orís, a més d'acollir altres esdeveniments del poble.

L'Esglèsia Romànica a la Revista AUSA

1976 Un lloc Verdaguerià restaurat

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats