Video de l'entrevista feta per El Canal Taronja als membres del Consell d'Estudis del Patronat d'Estudis Osonencs, Ferran Sayol i Altarriba, Director de la Secció de Ciències i patrimoni natural i Abel Miró i Comas, Director de la Secció de Filosofia i coordinadors. respectivament, del cicle de conferències de Ciències i del Cicle de Filosofia organitzats, pel Patronat d'Estudis Osonencs l'any 2017.
El diumenge 2 de juny el Patronat d’Estudis Osonencs va organitzar una matinal literària a la Font del Desmai en record de les reunions poètiques de Verdaguer i els poetes de l’Esbart de Vic que s’iniciaren el 1867.
En aquesta ocasió va tractar d’una mostra de la nova generació poètica osonenca, de notable ressò, d’autores i autors d’inicis del segle XXI: Irene Solà, Maria Isern, Jaume Coll, Núria Armengol, Jofre Palau i Anna Miralpeix. S'agruparen els poemes amb uns trets definitoris, com poden ser l'entorn rural de la seva procedència, amb referències al bosc, els animals, i l'ésser humà que observa i s'interroga sobre l'enigma de la natura i l'univers. També, des de l'òptica femenina, una visió de l'interior del cos, els viaranys de la maternitat, l'amor, la sensualitat i el desig.
Acompanats pel serbi Nikola Tanaskovic, un jove i virtuós instrumentista d’acordió, que var interpretar diverses peces musicals.
La societat vigatana del segle XIII és una societat diversa i complexa. Per la seva qualitat de nucli comercial dinàmic, atreu persones d’altres procedències que inicialment apareixen fent negocis puntuals a Vic amb plantejaments dinàmics i actius i que posteriorment acaben establint la seva residència a la ciutat de manera permanent fins a finals del segle XIV. Tenen una particularitat: són jueus i jueves, i coexistiran durant dos segles amb la majoria cristiana de Vic. Aquest llibre és fruit de la revisió de la tesi doctoral d’Irene Llop, L’aljama de jueus de Vic al segle xiii. Orígens i consolidació de l’aljama (1231-1315), defensada l’any 2006 a la Universitat de Barcelona, que ha estat actualitzada i enriquida amb les troballes i aportacions dels darrers anys. L’estudi comença amb un estat de la qüestió dels treballs sobre la comunitat jueva vigatana i continua amb l’anàlisi de les fonts documentals, arqueològiques i iconogràfiques. A partir d’aquí, l’estudi se centra en l’estudi del call i els seus elements, de les persones que formen la comunitat –els jueus i les jueves de Vic–, de les seves activitats econòmiques, de l’organització de la comunitat, dels seus aspectes culturals distintius i de les seves vicissituds històriques en el període en què formen part de la societat vigatana. El llibre inclou també un conjunt de materials complementaris, amb un annex que aporta quadres, gràfics, arbres genealògics i índexs, així com un apèndix documental amb els documents més rellevants i suggeridors de la història de la comunitat jueva vigatana. Com diu l’autora a les conclusions, «Famílies i individus de religió jueva van trobar el seu lloc en una ciutat, Vic, que va créixer mentre la seva comunitat jueva es consolidava». Conèixer la seva història és conèixer la nostra història, i és el primer pas per reconèixer l’empremta que van deixar a la ciutat i reivindicar-la.
http://www.youtube.com/watch?v=J1GoFNsicks
Ara que tothom està pendent de la pandèmia del coronavirus, és més actual que mai aquest llibre que el seu autor, Francesc Roma, ens comenta en aquest vídeo.
El llibre "Abarracats. La pesta de 1650-1654 a la Muntanya Catalana de Girona a Manresa" va ser l'obra guanyadora del 31è Premi Plana de Vic 2018, convocat pel Patronat d'Estudis Osonencs amb el suport de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu.
L'obra es va presentar al Temple Romà de Vic, el dia 5 d'abril de l'any 2019.
En aquests dies de l'última setmana de maig, quan encara les nostres vides estan condicionades per les limitacions imposades per l'estat d'alarma a conseqüència de la Covid19, s'ha hagut de suspendre el tradicional acte a la font del desmai que cada any organitza el Patronat d'Estudis Osonencs amb la col·laboració d'altres entitats.
Per aquesta raó volem compartir el vídeo «150 anys de l'Esbart de Vic. Més que una font, més que un desmai. Una cronologia de la font», en el que en Xavier Roviró, ens trasllada la rellevància dels espais en la literatura tot analitzant el cas concret de la font i, per tant, ens fa adonar de la importància de la preservació dels indrets literaris per a la contribució a la memòria col·lectiva. Més en concret ens dóna a conèixer les característiques geogràfiques de l’espai, els detalls de la primera esbartada de 1867 i una documentada relació de les activitats que s’hi han fet fins a l’actualitat, la instal·lació del pedró i els avatars de la vida del desmai i l’entorn.
El número 180 de la revista Ausa, Vol 28, publicat l'any 2017 estava format per un bloc monogràfic sobre sis autores osonenques i en la segona part d’aquest volum de la revista Ausa es recollien tres de les quatre ponències que es van presentar en la Jornada-seminari «Literatura, societat i territori» que amb motiu dels 150 anys de l’Esbart de Vic se celebrà el 17 de juny de 2017 al Temple Romà.
Acte de lliurament del distintiu de Membre de Mèrit 2019 del Patronat d'Estudis Osonencs, fet el dia 17 d'octubre del 2020 al Temple Romà de Vic, al Grup de Defensa del Ter.
Davant l'agreujament de la situació per la COVID19 s'ha limitat l'accés a l'acte a representants del Patronat d'Estudis Osonencs i del Grup de Defensa del Ter.
També per prevenció, la intervenció del Dr. Narcís Prat, professor emèrit Ecologia de la UB, s'ha fet telemàticament.
Recull el guardó, distintiu i certificat, la Dra. Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del Ter (GDT)
Aquest acte estava previst fer-lo el dia 14 de març i es va haver ajornar per la declaració de l'estat d'alarma de la COVID19 publicada aquell mateix dia al BOE (Real Decret 463/2020)
Retransmès en directe per aquest canal el dia 17 d'octubre de 2020.
El dissabte dia 14 de novembre 2020. al Temple Romà hem celebrat la 68a Festa Anual del Patronat d’Estudis Osonencs que s’ha realitzat a porta tancada, en el marc de les mesures de contenció de la Covid-19. L'acte s'ha pogut seguir en streaming al canal YouTube de l’Entitat https://www.youtube.com/channel/UCp8l...
El Patronat d'Estudis Osonencs va nomenar Membre de Mèrit 2019 al Grup de Defensa del Ter (GDT) El nomenament es va fer públic el dia 16 de novembre del 2019 en el marc de la 67ena Festa Anual del Patronat d'Estudis Osonencs.
Aquesta és la Conferència "30 anys del GDT i el futur del Ter" feta en streaming pel Dr. Narcís Prat, professor emèrit Ecologia de la Universitat de Barcelona, a l'acte del lliurament del guardó al GDT feta el dia 17 d'octubre del 2020 al Temple Romà, seu del Patronat d'Estudis Osonencs. El Grup de Defensa del Ter és una associació ecologista formada per ciutadans compromesos que estimen el Ter, la vida i el medi natural que va néixer l'any 1989 i per tant enguany compleix 30 anys. Actualment podem dir que el seu àmbit d'actuació territorial va més enllà de la Conca del Ter.
A la 68a Festa Anual del Patronat d'Estudis Osonencs, celebrada el dia 14 de novembre del 2020 al Temple Romà de Vic, el Dr. Jaume Terradas, professor honorari de la UAB, Investigador del CREAF, Membre del IEC, va pronunciar la conferència que porta per títol "Epidèmies; salut humana i salut ambient".
En Directe, Concert de Nadal del Patronat d'Estudis Osonencs.
La companyia ReBla'T presenta BACH'S mou Un espectacle de dansa sobre les dues primeres suites de violoncel de J.S.BACH. Anna Serra dansa Jose Mor música Jean Batiste Texier música La proposta d’aquests tres artistes, ofereix una visió ampliada de les obres del mestre alemany, posant moviment a la música, i fent-ne una reinterpretació molt personal i íntima. La música de Bach, s’escolta i es veu, se sent i es mira. Un Projecte que ofereix la pedra angular de la literatura violoncelística, i una de les peces claus de la història de la música de cambra, en una nova visió; La d’una artista del moviment, la ballarina Anna Serra i dos intèrprets de gran solvència Jose Mor en la primera, i Jean Batiste Texier a la segona, posant moviment a la música, fent sonar aquestes joies del nostre patrimoni musical mundial. Les dues primeres suites, que aquí ens ocupen, són per tonalitat, tractament i desenvolupament com la llum del sol i la foscor; el dia i la nit; Dos pols oposats d’una mateixa realitat, d’una mateixa vida. Dues formes sensibles, divergents en la visió, unides en la formalitat. Aquesta polaritat és la que els tres artistes han volgut explorar, i en un exercici de sinceritat creativa, mostren la contraposició dels moviments, la música en moviment, el moviment en la música. Les dues suites queden representades com una obra única, en un discurs disruptiu on moviment, música, artista, instrument, cos i ànima sorgeixen, conflueixen i viuen a partir de la magistral partitura. https://patronatestudisosonencs.cat/c...
En l’Assemblea General celebrada el 2 de març de 2010, la Junta Rectora del Patronat d’Estudis Osonencs va transmetre als socis el seu propòsit d’organitzar una exposició commemorativa amb motiu del 150è aniversari de la constitució del Cercle Literari de Vic. Aquesta havia de ser una de les actuacions principals de l’entitat durant l’any en curs. La importància cabdal que va tenir l’esmentada entitat vuitcentista per la història de la ciutat de Vic i la comarca d’Osona era de per si un motiu més que suficient per atraure l’atenció del Patronat, però el fet que aquest, en part, sigui i se senti continuador d’aquella entitat, convertia l’efemèride en una ocasió immillorable per recuperar un episodi essencial de la nostra vida col·lectiva que ens remet a les arrels d’un teixit associatiu i institucional del qual el Patronat és i vol ser-ne un element eminent. A l’estiu de 1860 una colla de vigatans iniciaren els preparatius per a la formació d’una nova entitat, el Cercle Literari de Vic. Entre els mesos de novembre i desembre van ultimar-se els preparatius institucionals i l’entitat s’instal·là al capdamunt del carrer de la Riera. La tribuna del Cercle Literari va ser ocupada per primera vegada per Joaquim Salarich, el dia 15 de febrer de 1861, amb un discurs titulat «Ligeros apuntes sobre el estado de la Literatura en esta ciudad en los diversos periodos de su historia». L’entitat va néixer amb la voluntat de mantenir un caràcter exclusivament científic i literari, i hi era vetada la discussió d’assumptes polítics i religiosos. Segons els estatuts, els socis es reunien amb l’objectiu de millorar la seva instrucció mútua a través de dos instruments bàsics, la lectura i la conversa. Més enllà d’aquesta finalitat estrictament instructiva i cultural, els impulsors de l’entitat pretenien que fos, també, un espai on es plantegessin i impulsessin iniciatives que consideraven d’interès general per a la ciutat i la comarca. Així ho reconeixia el 1862 un dels socis fundadors, l’advocat Antoni Soler, en un discurs titulat «Vich con el Círculo Literario: Vich sin un Círculo como el Literario», en què demostrava tenir molt present l’exemple del barceloní Ateneo Catalán. Article publicat a la revista AUSA del Patronat d'Estudis Osonencs https://www.raco.cat/index.php/Ausa/a...
En aquest vídeo, gravat a finals del 2020, podem escoltar a alguns dels guanyadors del Premi Plana de Vic Jove que convoca el Patronat d'Estudis Osonencs amb el suport de la Fundació Puig-Porret. El Premi Plana de Vic Jove, convocat per primera vegada l'any 2013, té com a objectiu potenciar, distingir i visibilitzar els estudis realitzats en el marc del treball de recerca de batxillerat. Són els centres els que poden seleccionar els treballs que consideren adequats per a presentar al Premi, i la dotació es reparteix al 50% entre l'autor/a del treball i el propi centre.
https://patronatestudisosonencs.cat/c...
El dia 21 d'abril 2021 es va fer la presentació al Temple Romà de Vic del llibre "El canonge Adanagell de Vic (ca. 860-925), llavor de noves semences. La cultura a la diòcesi d’Osona en els primers temps carolingis", de Jesús Alturo i Tània Alaix, publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
El Dr. Ramon Ordeig i Mata presenta el llibre en aquest acte presidit per l’Excma. Sra. Anna Erra, alcaldessa de Vic, l’Excm. i Rvdm. Sr. Romà Casanova, bisbe de Vic, i la Sra. Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural.
Pare Xifré s/n 08500 Vic
Apartat de Correus 43
©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats