Vídeo

El Temple Romà de Vic: Un tresor amagat.


La ciutat de Vic i la comarca d’Osona tenen el privilegi de posseir un temple romà.  Aixecat al bell mig del nucli antic i en un dels punts més elevats de la ciutat, dos segles desprès de la seva construcció s’estroncà la seva activitat religiosa.

Fou castell durant més de mil anys. Primer, nu com havia vingut al món. Potser així, menut i escarit, ja esdevingué comtal. Després, com a pati interior d’una construcció més ambiciosa, residència de la poderosa nissaga dels Montcada. Restà tants segles amagat al cor d’aquesta fortalesa romànica, que ja no se sabia si el poc que el poble en recordava provenia de la memòria o de la fantasia col·lectives.

Un dia es va decidir enderrocar el castell, envellit i xacrós. Sota els malaguanyats paraments romànics que anaven caient, uns patricis diligents van reconèixer carreus, capitells, fusts... del temple romà engolit en la fondària de setze centúries.

Aquells homes clarividents es van proposar salvar de l’enderroc allò que esdevindria la joia històrica i arquitectònica més antiga i venerable de la ciutat.

Modest Reixach - 125è aniversari de la descoberta (Vic, 2007).

Patronat d’Estudis Osonencs
https://www.patronatestudisosonencs.cat


Veure video: https://www.youtube.com/watch?v=i1JylpO5Y-Q

  

Gent de Casa - Patronat d'Estudis OsonencsVideo de l'entrevista feta per El Canal Taronja als membres del Consell d'Estudis del Patronat d'Estudis Osonencs, Ferran Sayol i Altarriba, Director de la Secció de Ciències i patrimoni natural i Abel Miró i Comas, Director de la Secció de Filosofia i coordinadors. respectivament,  del cicle de conferències de Ciències i del Cicle de Filosofia organitzats, pel Patronat d'Estudis Osonencs l'any 2017.
 

 

Direcció

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats