Butlletí informatiu setmanal

NEWSLETTER 12

Patronat d'Estudis Osonencs

Informació setmanal Patronat d'Estudis Osonencs

 


AVÍS TEMPLE ROMÀ: 

Atenent les mesures decretades i les recomanacions sanitàries de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Vic, la Junta Rectora del Patronat d'Estudis Osonencs ha acordat de suspendre temporalment i fins a nou avís les visites i les activitats al Temple Romà.

Vic, 13 de març de 2020


NOTICIES AJUNTAMENT DE VIC


Carta del president

Benvolgudes i benvolguts,

En nom de la Junta Rectora del Patronat d’Estudis Osonencs us volem fer arribar un missatge d’ànims i de suport en aquests temps de confinament i també de patiment per la malaltia o la pèrdua de persones estimades, entre les quals hem de comptar dissortadament alguns socis de la nostra entitat.

També us volem informar que, malgrat les limitacions de la situació, que ens ha obligat a suspendre les exposicions i les activitats presencials, el Patronat d’Estudis Osonencs continua desenvolupant la seva tasca en els camps de la recerca i la divulgació. Com cada any s’han convocat els Premis Plana de Vic i Plana de Vic Jove, que compten respectivament amb el suport de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu i la Fundació Puig-Porret. Així mateix, ben aviat us arribarà a casa el darrer número de la revista Ausa, que ja podeu consultar al web https://www.raco.cat/index.php/Ausa.

D’altra banda, des del Consell d’Estudis s’està treballant per adaptar algunes de les activitats previstes, de manera que es puguin fer de forma no presencial i ser accessibles al públic a través d’Internet. Un primer exemple n’és la presentació del darrer llibre publicat per la nostra institució, Vides i veus del call. Orígens i consolidació de la comunitat jueva de Vic (1231-1315), que ens presenta la seva autora, Irene Llop, en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=wDHVMBie9KQ. Per aquest motiu us suggerim que seguiu la marxa de la instiució a través del web, de les xarxes socials (Twitter, FaceBook, Instagram, YouTube) i de la subscripció al nostre NewsLetter.

Aprofito l’avinentesa per agrair-vos el suport, sense el qual no es podria dur a terme la nostra tasca .

Cordialment,

Francesc Codina Valls

 

Informacions


* REVISTA AUSA:  El Patronat d'Estudis Osonencs ha publicat el número 183 de la revista Ausa
Podeu consultar la versió electrònica en línia al RACO  https://www.raco.cat/index.php/Ausa 

Després de l'obligat ajornament, està previst enviar-la gratuïtament a tots els socis en format paper durant la primera setmana de maig.
Ausa 183
Més informació
 
 
*
 CONVOVATÒRIA DEL PREMI PLANA DE VIC:  El Patronat d'Estudis Osonencs, amb el patrocini de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu,  ha convocat el Premi Plana de Vic 2020.
Al premi, dotat amb 3.000 €, podran aspirar tots els treballs presentats d'acord amb les bases de la convocatòria que us podeu descarregar aquí en format pdf. El termini de presentació finalitza el 15 de setembre.

Més informació

* CONVOVATÒRIA DEL PREMI PLANA DE VIC JOVE:  El Patronat d'Estudis Osonencs, amb el patrocini de la Fundació Puig-Porret,  ha convocat el Premi Plana de Vic Jove 2020. 
Al premi, dotat amb 1.000 €, poden optar tots els treballs de recerca de batxillerat elaborats per alumnes dels centres educatius de l'ambit lingüístic català, presentats d'acord a les bases de la convocatòria que us podeu consultar aquí. El termini de presentació finalitza el 29 de maig..
Nota: ateses les circumstàncies excepcionals de confinament, per a aquesta convocatòria s'elimina el requisit de la presentació d'un exemplar en imprès i serà suficient la presentació de l'exemplar en format electrònic. En aquest cas, la informació que s'havia de fer constar en la plica es farà constar amb document a part, que quedarà a disposició de la degana del Consell d'estudis.

 

Més informació

 


* El Patronat d'Estudis Osonencs ha publicat un nou llibre, el número 32 de la sèrie Monografies, titulat "VIDES I VEUS DEL CALL. ORÍGENS I CONSOLIDACIÓ DE LA COMUNITAT JUEVA DE VIC (1231-1315)". de la Dra. Irene Llop i Jordana, que ja està disponible a les llibreries i també al Temple Romà. Els socis el trobareu a un preu especial si el compreu al Temple Romà.

La societat vigatana del segle XIII és una societat diversa i complexa. Per la seva qualitat de nucli comercial dinàmic, atreu persones d’altres procedències que inicialment apareixen fent negocis puntuals a Vic amb plantejaments dinàmics i actius i que posteriorment acaben establint la seva residència a la ciutat de manera permanent fins a finals del segle XIV. Tenen una particularitat: són jueus i jueves, i coexistiran durant dos segles amb la majoria cristiana de Vic.

Com diu l’autora a les conclusions, «Famílies i individus de religió jueva van trobar el seu lloc en una ciutat, Vic, que va créixer mentre la seva comunitat jueva es consolidava». Conèixer la seva història és conèixer la nostra història, i és el primer pas per reconèixer l’empremta que van deixar a la ciutat i reivindicar-la.

Monografies n.32

Més informació.

 

Noticies 

Podeu consultar totes les notícies al nostre web. Enllaç

 

Xarxes Socials
Twitter: https://twitter.com/estudisosonencs?lang=ca     @EstudisOsonencs
Facebook: https://ca-es.facebook.com/Patronatdestudisosonencs    @Patronatestudisosonencs
Instagram: https://www.instagram.com/patronatestudisosonencs/    @patronatestudisosonencs
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCp8lbZt7llHkLqLt4F0OL3g

Llibres
Al Temple Romà podeu adquirir, amb descompte pels socis, qualsevol de les publicacions del Patronat d’Estudis Osonencs no exhaurides.
Consulteu Publicacions al nostre web.  


 

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats

 

 

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats