La Base de dades de l’Associacionisme català contemporani: 1868-1980 (BDACC) és un projecte dissenyat i elaborat pel grup de recerca Història, societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món (ISOCAC) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en el marc dels projectes de recerca “Los espacios y la memoria de la sociabilidad popular en la Catalunya contemporánea” (2011 2014), HAR2011-28123, i “Sociabilidades: espacios de construcción de la ciudadanía en Catalunya (1868-1939)” (2015-2019) HAR2014-54230.
ACCÉS PER CONSULTAR LA BASE DE DADES
L’Institut d’Estudis Catalans acull una part de l’elit científica de l’àmbit lingüístic català, la qual cosa configura el paper d’una institució amb molta influència en la societat.
https://www.iec.cat/institucio/
RECURSOS EN LÍNIA
El Banc de dades de biodiversitat de Catalunya (BDBC) és un portal de referència de la biodiversitat a Catalunya. Compila la informació disponible sobre citacions d’espècies a Catalunya i les emmagatzema informàticament, a més d’afegir-hi altres dades complementàries taxonòmiques, biològiques, ecològiques, bibliogràfiques, etc.
El BDBC té per objectiu donar a conèixer l’inventari d’espècies de Catalunya i la seva distribució territorial, i és una eina per millorar el coneixement, la gestió i la divulgació de la riquesa biològica de Catalunya. Aquest repositori millora el coneixement, ja que serveix com a magatzem de dades sobre les espècies i permet conèixer-ne la distribució territorial, l’estat de conservació i els graus d’amenaça, raresa, endemicitat, entre d’altres àmbits.
http://biodiver.bio.ub.es/biocat/
PatrimoniLiterari.cat és una plataforma de divulgació de la recerca que es porta a terme des del grup de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (Institut de Llengua i Cultura Catalanes) i des de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.
La secció CERTÀMENS LITERARIS és un repositori digital que aplega les dades recollides sobre Jocs Florals i altres certàmens literaris en llengua catalana celebrats des de 1859 en endavant.
La secció ITINERARIS LITERARIS conté la versió digital dels itineraris literaris autoguiats que han estat publicats en la col•lecció pròpia de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.
Calaix és el dipòsit digital dissenyat per emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals ( documents a text complet, imatges, plànols, …) del Departament de Cultura i està obert a la incorporació d’altres col·leccions digitals d’interès de l’administració de la Generalitat o d’altres institucions (revistes, monografies, fotografies, etc).
Calaix utilitza el protocol (OAI-PMH). Està explícitament dissenyat per permetre als motors de cerca d'Internet localitzar i assenyalar els seus continguts, i maximitzar-ne l'impacte més enllà de les pàgines web convencionals.
https://calaix.gencat.cat/La Generalitat de Catalunya va portar a terme una activitat editorial rellevant al llarg dels anys 1931-1939, durant la II República. Amb l’objectiu difondre i preservar aquest fons, el Govern va prendre l’Acord GOV/20/2022, de 8 de febrer, pel qual es disposen la digitalització, la preservació i la difusió de les publicacions de la Generalitat de Catalunya del període 1931-1939.
Fruit d’aquests treballs, hem elaborat i publicat amb dades obertes el Catàleg de publicacions de la Generalitat de Catalunya 1931-1939, i aquest cercador (cerca per paraula, autor/a, any, matèria, etc.).
Els arxius de les publicacions s'hostatgen i preserven majoritàriament als repositoris corporatius Memòria Digital de Catalunya (MDC) i Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA)
https://dogc.gencat.cat/ca/publicacions-de-la-generalitat-de-catalunya/Publicacions_1931-1939/index.html
Repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes.
ACCÉS
La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d'altres institucions catalanes.
La principal finalitat de l'MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió que li és pròpia a l'Àrea de Ciència Oberta del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:
* Impulsar la digitalització del patrimoni català
* Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d'accés difícil i/o restringit
* Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni
* Facilitar els instruments per a la seva preservació.
En cas que vulgueu utilitzar alguna imatge disponible a través de l’MDC, consulteu la informació inclosa a “Gestió dels drets” que trobareu a la pàgina que descriu el document, o bé envieu un correu electrònic a l’adreça que apareix a l’apartat "Contacteu amb nosaltres".
Si voleu participar a la Memòria Digital de Catalunya o en voleu més informació podeu adreçar-vos a mdc@csuc.cat.
ARCA és un portal d'accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. És undipòsit cooperatiu de preservació digitalimpulsat per la Biblioteca de Catalunya que vol:
El Fons d’Història Local de Catalunya (FONSHL) és un catàleg bibliogràfic d'accés públic i gratuït sobre història local de Catalunya. Durant 25 anys ha estat produït pel Servei de Documentació d'Història Local de Catalunya (SDHLC) de la UAB, sota la direcció del Dr. Borja de Riquer.
D'ençà de l'abril de l'any 2012 el FONSHL ha passat a ser responsabilitat de la secció d'història del SIBHIL·LA, nou servei cietificotècnic de la UAB.
Conté 176.105 referències bibliogràfiques resultat del treball de selecció portat a terme en biblioteques generals i universitàries i en biblioteques, museus, arxius i centres d’informació locals, públics i privats, de tot Catalunya. Inclou articles de publicacions científiques espanyoles sobre l’àmbit català cedides, en conveni, pel CINDOC (CSIC), així com el resultat del treball de camp realitzat a grans biblioteques catalanes i les diferents bases de dades locals i comarcals elaborades pel SDHLC.
ACCÉS
Entre moltes altres publicacions en el FONSHL trobem les publicacions dels Centres d'Estudis.
Consulta articles de la revista AUSA
La importància de mostrar públicament i en accés obert els resultats de la investigació produïda a una universitat, centre de recerca o país ha fet que la Direcció General de Recerca de la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya decidís crear el Portal de la Recerca de Catalunya (PRC). La coordinació del projecte l'assumeix el CSUC conjuntament amb una comissió de treball formada per membres de les universitats catalanes i dels centres de recerca participants. Va començar a definir-se a finals del 2012 i després d'una etapa en accés restringit s'obre al públic al 2016.
Té per finalitat visualitzar i difondre des d'un lloc únic l'activitat investigadora que es duu a terme a Catalunya en quant a investigadors i investigadores, grups i projectes de recerca, publicacions, tesis i datasets (conjunts de dades de recerca) per a la comunitat científica internacional, empreses, organitzacions finançadores i públic en general, facilitant així l'accés obert a la producció científica. A llarg termini, l'objectiu també és simplificar els processos de gestió i recolzar els d'avaluació.
Pare Xifré s/n 08500 Vic
Apartat de Correus 43
©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats