Notícies

15 nov 2020

Lliurament Premi Plana de Vic 2020

En el marc de la 68a Festa Anual del Patronat d'Estudis Osonencs, dissabte 14 de novembre ha tingut lloc el lliurament del Premi Plana de Vic 2020, patrocinat per la Fundació Antiga Caixa de Manlleu.

El senyor Miquel Torrents, president de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu, ha lliurat el premi al guanyador.

En aquesta edició, que era la 33a, el jurat en el seu veredicte ha decidit atorgar el Premi Plana de Vic al treball: 
Gabriel Torrent de la Goula, Trucafort. Lo més gran bandoler de Catalunya (c.1588-1616).de Carles Raurell i Vidal.

Aquest treball es centra en una de les figures del bandolerisme català del barroc, la figura real de Gabriel Torrent de la Goula, pertanyen al grup dels cadells, un dels bàndols de finals del segle XVI i primer terç del XVII.  Una figura que sovint ha quedat eclipsada per noms més mitificats del bandolerisme com Serrallonga o Rocaguinarda. 
Es ressegueix la seva bibliografia des del seu naixement a la parròquia de Sant Martí Sescorts (Osona) fins a la seva execució a Barcelona.
Treball que es considera que fa una aportació significativa per a la comprensió del fenomen del bandolerisme, el coneixement del qual ens era fragmentari, en contrast amb les altres figures coetànies del bandolerisme del sis-cents. Una biografia viva, àgil i ben travada que fent un ús rellevant i exhaustiu de fonts primàries, en bona part inèdites, s’endinsa en la microhistòria que ens aproxima a la realitat quotidiana de l ́activitat bandolera.

Llistat notícies

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats