Activitats

Presentació llibre "Humor en temps de repúbliques"

12 abr 2023

L’eclosió a l’Estat espanyol de la premsa política de caire satíric coincideix si fa no fa amb el major grau de llibertat gaudit durant el Sexenni Democràtic (1868-1874). És ara quan sortiren a la llum diversos setmanaris humorístics molt incisius, on es passava revista a l’actualitat política nacional i internacional. Epíleg d’aquesta etapa d’insòlita permissivitat dins la història decimonònica d’Espanya fou la Primera República. Des de les pàgines de setmanaris com La Flaca o La Campana de Gràcia, els polítics d’aquest efímer període van ser degudament repassats per un grup de ninotaires de solvència més que contrastada.

La Flaca amb prou feines sobrevisqué al pronunciamiento que retornà els borbons a Espanya, talment com la nit succeeix el dia; en canvi, La Campana de Gràcia en visqué de tots colors, però assolí una vida prou llarga com per documentar l’adveniment, l’any 1931, de la Segona República. L’Esquella de la Torratxa era, per dir-ho d’alguna manera, la germana petita de La Campana de Gràcia. Després de dècades d’atzarosa existència, aquest setmanari també veié la proclamació de la Segona República, sobrevivint fins i tot a l’esclat de la Guerra Civil.

L’altra gran publicació humorística d’aquest període fou El Be Negre. Nascut el 1931, aquest setmanari sortí al carrer poc més de 5 anys, suficients per a què comptés amb el favor majoritari del públic.

Des de les pàgines d’Humor en temps de repúbliques es passa revista a aquestes dues etapes de la nostra història, en base als acudits publicats des de les pàgines de la premsa satírica més amunt esmentada, als quals hem afegit una selecció d’acudits publicats per Bagaría a La Vanguardia durant la Guerra Civil. Pensem que és possible accedir amb rigor al passat sense perdre el sentit de l’humor; desitgem que el nostre anhel resti degudament reeixit a les pàgines d’aquesta obra

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats