Activitats

Presentació del llibre Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf.

08 nov 2019

Divendres 8 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda al Temple Romà presentació del llibre "Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf ", publicat per la Fundació Torre del Palau, de Terrassa,  a càrrec del seu autor, el Dr. Àngel M. Hernàndez Cardona.
 L'obra és una biografia de Joan Cadevall i Diars (Castellagalí, 1846 – Terrassa, 1921). Va ser professor del Reial Col·legi Terrassenc i de l'Escola Industrial de Terrassa. Fou membre de diverses institucions científiques i entitats locals. Ha passat a la història com un dels botànics més importants de Catalunya, especialment per la publicació de la seva obra cabdal, La Flora de Catalunya. Un altre treball important de botànica és el titulat Elements de botànica popular, publicat el 1907 i reeditat recentment en una versió totalment actualitzada. Cal esmentar també el seu herbari, amb més de 8000 plecs, conservat a l'Institut Botànic de Barcelona.
Com a geògraf destaca el seu treball "Nociones de geografía física, descriptiva é histórica del Vallés", premiat en un certament del Casino de Granollers l'any 1886, i publicat el 1897 com a introducció de la seva La Flora del Vallés. És aquest estudi geogràfic la primera monografia comarcal feta a Catalunya.

En el pròleg de Josep Maria Camarasa es diu: “Sense el mestratge de Joan Cadevall al Col·legi Terrassenc no s’entendria l’interès de tota una generació de professionals de les més variades disciplines per les ciències de la natura, que varen tenir la seva manifestació més pregona, justament en els anys de pas del segle XIX al segle XX, amb la fundació de la Institució Catalana d’Història Natural, avui una de les filials més actives de l’Institut d’Estudis Catalans. Pocs terrassencs trobaríem, contemporanis de Joan Cadevall, que hagin promogut tantes iniciatives ciutadanes o hi hagin participat en lloc destacat. De l’Escola Superior d’Indústries al Comitè local de la Creu Roja, de la Cambra de Comerç a l’observatori de la Xarxa Meteorològica de Catalunya i Balears, del Centre Excursionista de Terrassa a les Conferències Agrícoles. I a això cal afegir la seva participació en iniciatives d’un abast més enllà de l’estrictament local: Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Centre Excursionista de Catalunya, Junta de Ciències Naturals de Barcelona, societats i congressos científics d’abast tant nacional com internacional”.


Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats