Activitats

Presentació del llibre El canonge Adanagell de Vic (ca. 860-925)

21 abr 2021


Dimecres dia 21 d'abril, a  2/4 de 9 del vespre, al Temple Romà. presentació del llibre "El canonge Adanagell de Vic (ca. 860-925), llavor de noves semences. La cultura a la diòcesi d’Osona en els primers temps carolingis", de Jesús Alturo i Tània Alaix.
Publicacions de l’Abadia de Montserrat.


La presentació anirà a càrrec del Dr. Ramon Ordeig i Mata


Presidiran l’acte l’Excma. Sra. Anna Erra, alcaldessa de Vic, l’Excm. i Rvdm. Sr. Romà Casanova, bisbe de Vic, i la Sra. Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural

Aforament limitat.    
Podeu reservar la vostra plaça al telèfon 938 862 091 o al correu electrònic turisme@vic.cat


L'acte serà retransmès en directe pel canal Youtube del Patronat d'Estudis Osonencs.En aquest llibre es refà el món cultural del bisbat de Vic en els primers anys de la seva restauració, tot presentant una nova visió de les principals institucions culturals: escoles, escriptoris i biblioteques, i també dels actors de cultura: els homines scholastici. I això dins el context d'altres bisbats propers, els catalans i narbonesos, o de més lluny. Hom repassa les figures culturals més rellevants d'Osona des del primer homo scholasticus més significatiu, Adanagell, secretari del primer bisbe de la nova etapa, Gotmar. Però Adanagell serà ràpidament superat gràcies als aires innovadors introduïts pel bisbe Ideler, possiblement vingut ja de la Narbonesa, origen no atribuït ni a Gotmar ni a Adanagell. Aquesta qüestió ajuda a precisar l'origen de diversos còdexs, sobre els quals s'han proposat datacions i centres de producció molt diversos. Però la identificació d'un cert nombre d'amanuenses vigatans com a autors de no pocs còdexs conservats, certifica el caràcter autòcton d'un notable conjunt d'aquests controvertits llibres. Una tria de textos, en nova (i sovint discordant) edició crítica i traduïts, clarifica el nivell i els interessos culturals que van afaiçonar la personalitat de la proto-Catalunya.

Targetó
El Canonge Adaganell

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats