Activitats

Conferència "El desig d'avançar la mort. Una mirada clínica i antropològica"

03 jun 2023


Dissabte 3 de juny a les 7 del vespre al Temple Romà de Vic, Conferència  “El desig d'avançar la mort. Una aproximació clínica i antropològica" a càrrec de la Dra. Andrea Rodríguez (Universitat Internacional de Catalunya) 

Introducció
Isidor de Sevilla, a les seves Etimologies, defineix la filosofia com una «meditatio mortis», és a dir, com un pensar reflexivament sobre la mort i els misteris del més enllà. Un antic noble de Northúmbria 
segons explica Beda el Venerable, a la seva Història eclesiàstica del poble dels anglesos comparà la vida humana amb el vol d’un ocell que, una nit d’hivern, travessa una estança escalfada per una llar de foc; l’ocell, que prové de l’exterior, on s’està desencadenant una tempesta de pluja i de neu, entra per una porta i, ràpidament, surt per l’altra. Mentre està a l’interior, no l’envesteix la tempesta; però, després d’haver recorregut aquest breu espai de bonança, torna a l’hivern d’on havia sortit i desapareix de la vista. La vida humana és com aquesta petita estança a resguard de la tempesta; però ho és per poc temps. Per aquest motiu —concloïa el noble del regne del rei Edwin—, és urgent meditar sobre el misteri d’on venim i el misteri cap on anem.
Aquest és, precisament, l’objectiu de les vetllades filosòfiques d’enguany sobre La mort i el més enllà, organitzades pel Patronat d’Estudis Osonencs, amb col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic.Programa
Dissabte 22 d’abril, a les 19h, al Temple Romà. Dr. Josep-Ignasi Saranyana (Reial Acadèmia Europea de Doctors): «Les cinc mansions d’ultratomba».

Dissabte 29 d'abril, a les 19h, al Temple Romà. Dr. Josep Olives (catedràtic jubilat d’Antropologia i d’Història del Pensament a la Universitat Internacional de Catalunya i impulsor del Cercle d’Humanitats): «La nostra actitud davant la mort. Una meditació des de les Humanitats».

Dissabte 20 de maig, a les 19h, al Temple Romà. Taula rodona sobre: «Mort i més enllà en la cultura popular». Intervenen:
        Dr. Ignasi Roviró (Universitat Ramon Llull, Patronat d’Estudis Osonencs i Grup de Recerca Folklòrica d’Osona): Les creences
        Sra. Carme Rubio (Patronat d’Estudis Osonencs, Amics dels Museus d’Osona): Els contes
        Sr. Xavier Roviró: (Patronat d’Estudis Osonencs i Grup de Recerca Folklòrica d’Osona): Els costums

Dissabte 3 de juny, a les 19h, al Temple Romà. Dra. Andrea Rodríguez (Universitat Internacional de Catalunya): «El desig d’avançar la mort. Una aproximació clínica i antropològica».
 

Vetllades filosòfiques 2023

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats