El Patronat d'Estudis Osonencs organitza una visita cultural gratuïta pels socis a la planta noble de la Casa Pratdesaba de Vic.
La visita serà conduïda per Xavier Cervera.
Data: Dissabte dia 18 de febrer
Hora: A les 11:00 del matí.
Durada: 90 minuts.
Punt de trobada: A la porta de la Casa Pratdesaba (Carrer de l'Escola, 12 , de Vic).
Preguem puntualitat
Ja us podeu inscriure a aquesta visita cultural per descobrir els espais visitables de la planta noble d'aquesta desconeguda casa senyorial, declarada BCIL.
Espais en estat pur, on el temps es va aturar.
Inscripció
La Vikipèdia diu que la "Casa Pratdesaba és una obra eclèctica de Vic (Osona) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local" i la descriu com un "Edifici amb una paret mitgera, formant cantonada. Consta d'una planta baixa, amb dos pisos superiors i golfes. Les obertures es distribueixen asimètricament per tota la façana, tot i que se'n distingeixen sis eixos verticals, compostos de balcons en els dos pisos superiors i finestres a les golfes. Totes són clàssiques i estan emmarcades per una senzilla motllura i mantenen una gradació de proporcions en alçada." (1)
Josep Pratdesaba i Portavella va néixer a Vic l'any 1.870. El 1923 es va casar amb Dolors Riera i Niubó i el matrimoni va fixar la seva residència al carrer de l'Escola, a la casa que visitarem. En aquest edifici va construir un observatori amb una cúpula de ferro de 4,5 m de diàmetre.
Pratdesaba va ser membre fundador, i president fins a la seva mort, del Patronat d'estudis Osonencs. Al número 56 de la revista Ausa podem llegir "Con la muerte de este prócer, acaecida el dia 20 de enero de este año 1967, el Patronato de Estudios Ausonenses ha perdido el presidente que lo venía rigiendo desde su fundación establecida en 1952." i més endavant "Fue un divulgador minucioso de las observaciones que creyó podian interesar al público en numerosos artículos de prensa. No ha dejado, empero, nuingún libro ni tratado; pero sí la fecunda ejemplaridad de su vida diáfana y rectilínia en una longevidad que alcanzó los noventa y seis años con el mismo vigor y espíritu de jovialidad con que mantuvo su lucidez mental. La ciudad ha recibido como legado suyo el observatorio astronómico que fue el instrumento de sus más nobles afanes. "(2)Com a reconeixement públic de la seva tasca científica duta a terme, el juny de 1.948 l'Ajuntament de Vic li va imposar la medalla de plata de la Ciutat. Josep Pratdesaba va morir el vint de gener de 1.967, als 96 anys d'edat. Llegava testamentàriament l'observatori a la ciutat de Vic per tal que esdevingués un centre de treball i divulgació obert als afeccionats i al públic en general (3)
El Ple de l'Ajuntament de Vic del dia 8 de novembre de 2021 va acordar “crear una comissió per a la promoció del llegat de Josep Pratdesaba a la ciutat de Vic” (Exp. AJT/14634/2021). L'acta de la reunió de la Junta Rectora del Patronat del dia 14 de desembre de 2021 recull aquest acord i la notificació rebuda comunicant que el Patronat havia de proposar dues persones per formar part d'aquesta comissió. Van ser nomenats els socis Antoni Ylla-Català i Pasqual Bernat.
La primera reunió d'aquest comissió es portarà a terme el proper dijous dia 2 de març a la Sala de Consellers de l'edifici consistorial.
Pare Xifré s/n 08500 Vic
Apartat de Correus 43
©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats