Dissabte 30 d'abril a les 12 del migdia, al Temple Romà, inauguració de l'exposició de pintura "Anatomia amagada: rastres i miniatures" de l'artista Valeria Luccioni
L'exposició es podrà visitar del 30 d'abril al 5 de juny.
Horari:
Matí: dimarts a dissabte d'11 a 13 h.
Tarda: de dimarts a diumenge de 18 a 20 h
La paraula "anatomia" subratlla el significat del terme grec "anatémno" del qual deriva i que vol dir "seccionar", gairebé com si la mirada tant de l’artista com de l'observador, hagués de ser "quirúrgica", és a dir, capaç d’anar al més profund i de veure més enllà de les aparences. "Anatomia amagada" fa referència a l'analogia entre l'estructura anatòmica humana i la de l'arbre, element simbòlic per excel·lència que amaga, en les seves formes, una evident al·lusió al gest humà i que es carrega d'un fort valor expressiu. La visió tracta de ser orgànica i el signe intenta suggerir diferents perspectives i realitats paral·leles, només aparentment antitètiques.La forma inusitada de construcció de la figura en realitat, en la seva ambigüitat, es soluciona en una abstracció que vol ser permanent, amb una connotació simbòlica evident.
"ANATOMIA AMAGADA: RASTRES I MINIATURES"
El concepte de sèrie per a mi està relacionat amb la progressió, és a dir implica una relació entre la reiteració i el moviment, conjugant espai i temps alhora. El meu "modus operandi" en la sèrie em permet aprofundir de mica en mica la dinàmica de la meva investigació per mitjà de l'imaginari creat pel títol i a través de la matèria triada com a suport per la meva recerca, recordant Henry Focillon a "La vida de les formes".
Més enllà d'això, la serialitat em permet subratllar la unió entre imatge i llenguatge, de fet cada element de la sèrie pot ser considerat com una declinació o una conjugació d'una estructura articulada.
L'aspecte en comú a totes les sèries és la referència a un concepte filosòfic que sigui la base de la recerca desenvolupada per la mateixa sèrie per evidenciar com per a mi l'art i la filosofia estiguin connectades.
Utilitzant la paraula "anatomia" vull subratllar el significat del terme grec "ανατέμνω" del qual deriva i que vol dir "seccionar", gairebé com si la mirada tant del pintor com de l'observador, hagués de ser "quirúrgica", és a dir, capaç d'anar al més profund i de veure més enllà de les aparences.
Tot i que la matèria pugui confondre l'observador davant de la imatge, la visió tracta de ser orgànica i el signe intenta suggerir diferents perspectives i realitats paral·leles, només aparentment antitètiques: la pareidòlia és un suggeriment d'una mirada profunda o simplement diferent.
Les obres presentades en aquesta sèrie són visions de la natura interpretada no com a simple espai inert sinó com "natura naturans", o sigui una cosa viva i per a res estrany a l'home.
Parlant d' "anatomia amagada" em refereixo a l'analogia entre l'estructura anatòmica humana i la de l'arbre, element simbòlic per excel·lència que amaga, en les seves formes, una evident al·lusió al gest humà i que es carrega d'un fort valor expressiu. La forma inusitada de construcció de la figura, en la seva ambigüitat, se soluciona en una abstracció amb una connotació simbòlica.
CURRICULUM VITAE
Valeria Luccioni, neix a Roma el 1978.
Després d'haver obtingut el títol de batxillerat clàssic, cursa el Biennal de Restauració de Pintures Antigues a la "Scuola San Giacomo" de Roma i aconsegueix el títol de restaurador.
Becada a "L'Ecole Des Arts Décoratifs de París", obté la llicenciatura en Pintura a la "Facultat de Belles Arts de Roma" amb la màxima puntuació amb una tesi en Anatomia Artística titulada: "Els cànons proporcionals de la figura humana en relació amb l'evolució del pensament filosòfic occidental" Becada a la "Escola Massana de Barcelona", obté l'Especialització en Pintura amb la màxima puntuació amb una tesi en Anatomia Artística titulada: "El gest al cos".
Successivament freqüenta el Màster d'Estètica i Història d'Arts Plàstiques a la "Université Paris 8" amb el projecte d'investigació "Les corps comme ouverture originaire, le concept de nudité, de la figure á la nue graphie".
Implementa la seva formació acadèmica freqüentant un seminari intensiu d'aquarel·la amb el pintor Pedro Cano a Florència, un curs de gravat al "Institut Kaus d'Urbino" i un cours d'escultura amb l'escultor Jaume Ros i Vallverdú a Barcelona.
Ha estat protagonista amb el pianista i compositor clàssic Michele Sganga del projecte "Animale Musicale" al teatre Keiros de Roma.
Ha estat docent de Pintura a la "Università Popolare Upter" de Roma i tutora per als estudiants estrangers a la Facultat de Belles Arts de Roma.
Paral·lelament a la seva activitat com artista, publica diversos assajos i llibres d'art en diferents idiomes. Exposa regularment a Catalunya, Espanya, Itàlia i a l'estranger.
Resideix a Barcelona.
www.valerialuccioni.com
https://www.arteinformado.com/guia/f/valeria-luccioni-204481
https://www.singulart.com/es/artista/valeria-luccioni-21407
https://www.artmajeur.com/valerialuccioni
Pare Xifré s/n 08500 Vic
Apartat de Correus 43
©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats