Activitats

Conferència "El Mite d’Èdip i les preguntes letals de l’Esfinx" - Vetllades filosòfiques 2024 sobre el Mite

20 abr 2024

Dissabte 20 d'abril a les 7 de la tarda, al Temple Romà, segona conferència de les Vetllades filosòfiques 2024, sobre el Mite,  a càrrec del Dr. Xavier Escribano (Facultat d’Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya): «El Mite d’Èdip i les preguntes letals de l’Esfinx»
 

VETLLADES FILOSÒFIQUES SOBRE EL MITE 

El filòsof és amic dels mites

El dubte i l’admiració provenen de la ignorància. Quan veiem alguns efectes evidents, la causa dels quals resta amagada, aleshores ens admirem [...]. I essent l’admiració la causa que indueix a la filosofia, resulta evident que el filòsof també és philomytes, ço és, amic dels mites, de les faules, cosa que és pròpia dels poetes. Per ço, els primers homes que van tractar, a través de certs mites o faules, els principis de les coses, s’anomenen poetes teologitzants, com ara Perseu i els altres que formaven part dels set savis. Però la raó per la qual el filòsof es compara amb el poeta és que l’un i l’altre s’ocupen de les meravelles: els mites dels quals s’ocupa el poeta es componen a partir de certes meravelles, i els propis filòsofs són moguts des de l’admiració a filosofar.

Tomàs d’Aquino, Comentari a la Metafísica d’Aristòtil, I, lect. 3.

.

Programa

Dissabte 6 d’abril, a les 19h, al Temple Romà. Dr. Josep Olives (catedràtic jubilat d’Antropologia i d’Història del Pensament a la Universitat Internacional de Catalunya i impulsor del Cercle d’Humanitats): «L’encarnació del Mite».

Dissabte 20 d’abril, a les 19h, al Temple Romà. Dr. Xavier Escribano (Facultat d’Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya): «El Mite d’Èdip i les preguntes letals de l’Esfinx».

Dissabte 4 de maig, a les 19h, al Temple Romà. Dr. Roger Castellanos (Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Patronat d’Estudis Osonencs): «La lluïa entre el Leviatan i l’home llop. La força i l’infortuni dels mites filosòfics de Thomas Hobbes».

Dissabte 25 de maig, a les 19h, al Temple Romà. Dr. Ignasi Roviró (Ateneu de Sant Pacià i Patronat d’Estudis Osonencs): «Mite i folklore a Osona».

Vetllades filosòfiques 2024

Adreça

Pare Xifré s/n 08500 Vic

Apartat de Correus 43

Comparteix el contingut

©Patronat d'Estudis Osonencs - Tots els drets reservats